Naslovna

ZAPOČET VRIJEDAN PROJEKAT PROMOCIJE PČELARSTVA U UNSKO-SANSKOM KANTONU

 

U okviru IPA Prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina potpisan je ugovor o financiranju projekta "Promocija pčelarstva" - "BEE Promoted" koji je predstavljen na konferenciji 12.02.2015. godine u Zadru na kojoj je učestvovao projektni tim iz Veterinarskog zavoda Bihać i Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona.

Cilj projekta je promocija i poticanje pčelarstva, doprinos ekonomskoj integraciji u pograničnim područjima putem podrške malim i srednjim preduzećima , te njihovoj promociji u proizvodnji meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

Putem njega planirano je unaprjeđenje institucionalne podrške u pčelarstvu, podizanju kvalitete i proizvodnje, kao i plasiranje meda i ostalih pčelinjih proizvoda na tržište.

Od strane Eurospke unije za razvoj i promociju pčelarstva putem ovog projekta ukupna sredstva koja su na raspolaganju objema državama iznose 1.3 miliona KM od kojih će Bosni i Hercegovini pripasti 686.000 KM.

U prvoj godini rada planirane su stanice za selektivni uzgoj i reprodukciju matica koje će biti smještene na području Unsko-sanskog kantona, dok će se u drugoj godini pratiti probni rad i održivost samog projekta.

Jedan od ciljeva projekta je uz selektivni uzgoj sive pčele i izgradnja laboratorija za kontrolu kvalitete meda u sklopu Veterinarskog zavoda Bihać. Projekat će također doprinijeti i edukaciji pčelara i razvoju pčelarstva u Unsko-sanskom kantonu.

Nosioc projekta na BiH strani je Veterinarski zavod Bihać, dok je udruga pčelara “IVA“  iz Posušja partner a Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona implementator projekta. Partneri na projektu u Hrvatskoj je Prehrambeno-biotehnološki faklutet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Zadara partneri su Zadarska županija, Razvojna agencija Zadarske županije i udruga pčelara "Dalmatinka".

 

Na konferenciji je istaknuto da je projekat važan za ekološku i biološku održivost područja jer pčele borave na mjestima koja nisu onečišćena, a i područje naše Zadarske županije kao i Unsko-sanskog kantona je pogodno za uzgoj matica. Sve zajedno može doprinijeti razvoju ove grane, ali i pomoći malim poduzetnicima. 

 

Dodatne informacije